Schoonmaken: het is niet de leukste klus, maar het is wel belangrijk. Een schoon huis of nette werkplaats zorgt voor een gezonde en fijne leef- of werkomgeving.

Bovendien kan het bijdragen aan een rustgevend gevoel en meer concentratie.

In deze blog geven we jou 5 tips om het schoonmaken zo makkelijk en effectief mogelijk te maken.

Het zijn zaken die we uiteraard zelf ook toepassen bij onze professionele schoonmaakopdrachten.

AED-Cleaning Schoonmaakbedrijf - Schoonmaken

1. Maak een planning voor het schoonmaken

Een schoonmaakrooster is een handige manier om ervoor te zorgen dat je alles in huis of op je werkplaats bijhoudt. Maak een lijst van alle ruimtes en bedenk hoe vaak je deze wilt schoonmaken. Bijvoorbeeld: de badkamer wekelijks, de keuken dagelijks en de slaapkamer maandelijks of de vergaderzaal dagelijks, het onthaal dagelijks, de burelen om de 2 dagen,… Zo zorg je ervoor dat alles op tijd wordt schoongemaakt en voorkom je dat je iets vergeet.
Voor onze teams maken werken wij met takenkaarten en een logboek.

AED-Cleaning Schoonmaakbedrijf - Schoonmaken van boven naar beneden

2. Werk van boven naar beneden

Wanneer je begint met schoonmaken, is het handig om van boven naar beneden te werken. Begin dus met het afstoffen van de hoogste planken en werk zo naar beneden. Op die manier voorkom je dat er stof of vuil opnieuw op een al schoongemaakte plek terechtkomt.

Deze manier van werken wordt ook opgenomen in onze takenkaarten.

3. Gebruik de juiste middelen voor het schoonmaken

Er zijn veel verschillende schoonmaakmiddelen op de markt, maar niet alle middelen zijn geschikt voor alle oppervlakken.

Zo kan een agressief schoonmaakmiddel krassen veroorzaken op een kwetsbare vloer. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing van een schoonmaakmiddel voordat je het gebruikt.

Bovendien kun je soms beter voor natuurlijke schoonmaakmiddelen kiezen, zoals azijn en baking soda. Deze middelen zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook goedkoper.

Wij gebruiken enkel de ecologische producten. We weten hiervan dat een minimale hoeveelheid volstaat om het gewenste resultaat te bereiken en we dragen ons steentje bij aan het milieu.

4. Maak schoon in een logische volgorde

Wanneer je begint met schoonmaken, is het handig om een logische volgorde aan te houden.

Begin bijvoorbeeld met het opruimen van losse spullen, zoals kussens en tijdschriften, voordat je begint met stofzuigen.

Zo voorkom je dat je steeds heen en weer moet lopen en werk je efficiënter.

AED-Cleaning Schoonmaakbedrijf - Schoonmaken - stofzuigen

5. Maak het jezelf makkelijk tijdens het schoonmaken

Schoonmaken hoeft niet per se een vervelende klus te zijn. Door het jezelf makkelijk te maken, wordt het een stuk leuker. Zo kun je bijvoorbeeld een leuke playlist opzetten terwijl je aan het schoonmaken bent of een lekker geurtje verspreiden met een geurkaars of diffuser. Ook kun je proberen om het schoonmaken in te plannen op een moment dat je veel energie hebt, zoals in de ochtend.

 

Je zal merken dat je met deze tips terug een klare kijk krijgt op het schoonmaken van je huis of werkplaats. Dus stel niet langer uit en vlieg er in. Succes.

Kan je alsnog hulp gebruiken bij jouw schoonmaakklus? Denk maar bij het opleveren van een woning, het intrekken van een nieuwe huurder, de schoonmaak van je bedrijf… Neem dan zeker contact met ons op. You Name It, We Clean It.