Wanneer het gaat om het onderhouden van een schone en professionele werkomgeving, staan bedrijven vaak voor een dilemma: de schoonmaak intern organiseren of uitbesteden aan een professionele schoonmaakdienst. Beide opties hebben hun voor- en nadelen en de keuze kan aanzienlijke implicaties hebben voor uw bedrijfsvoering, kosten en werkplekcultuur. In deze blog gaan we dieper in op beide mogelijkheden en bieden we inzicht in de voor- en nadelen om u te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Interne schoonmaakdiensten

VOORDELEN

 1. Controle over werknemers: Door het schoonmaakpersoneel intern te houden, behoudt uw bedrijf volledige controle over de werkroosters, gebruikte schoonmaakmiddelen en -methoden en de kwaliteit van het werk. Dit kan zorgen voor een hoge mate van aanpassingsvermogen aan de specifieke behoeften van uw bedrijf.
 2. Betrokkenheid bij het team: Intern personeel is vaak meer betrokken bij de bedrijfscultuur en kan gemakkelijker communiceren met andere werknemers. Dit kan leiden tot een meer geïntegreerde en harmonieuze werkomgeving.
 3. Direct toezicht: Direct toezicht door het eigen management kan leiden tot snellere respons op specifieke schoonmaakbehoeften en problemen die zich voordoen.
  AED-Cleaning-055

  NADELEN

  1. Hogere kosten: Het intern beheren van schoonmaakdiensten vereist investeringen in opleiding, aankoop van apparatuur en voorraadbeheer van schoonmaakmiddelen. Daarnaast zijn er de voortdurende kosten van salarissen, verzekeringen en andere werknemersvoordelen.
  2. Beheer en opleiding: Het vereist beheer en continue opleiding van personeel om de kwaliteit van de schoonmaak te waarborgen. Dit kan tijdrovend en kostbaar zijn.
  3. Flexibiliteit in personeelsbezetting: Het kan moeilijk zijn om snel op te schalen bij toename van schoonmaakbehoeften, bijvoorbeeld bij speciale evenementen of in piekperioden.

  Uitbestede Schoonmaakdiensten

  Voordelen

  1. Kostenefficiëntie: Uitbesteden kan vaak kostenefficiënter zijn dan interne schoonmaak, omdat de dienstverlener schaalvoordelen heeft en gespecialiseerde kennis en apparatuur inbrengt. U betaalt alleen voor de diensten die u gebruikt zonder de last van permanente personeelskosten.
  2. Professionaliteit en expertise: Professionele schoonmaakbedrijven brengen expertise en ervaring mee die zorgen voor een hoge kwaliteit van schoonmaken, vaak met garanties op de geleverde diensten.
  3. Flexibiliteit: Het is gemakkelijker om de schoonmaakdiensten op te schalen of aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften zonder de last van personeelsmanagement.

  Nadelen:

  1. Minder Controle: Uitbesteding kan leiden tot minder directe controle over hoe en wanneer de schoonmaak plaatsvindt.
  2. Minder persoonlijke betrokkenheid: Het schoonmaakpersoneel is mogelijk minder betrokken bij uw bedrijfscultuur, wat kan leiden tot communicatieproblemen of een gevoel van ‘zij en wij’ tussen uw werknemers en het schoonmaakteam.
  3. Afhankelijkheid: Uw bedrijf wordt afhankelijk van de betrouwbaarheid en stabiliteit van een externe leverancier.

  De keuze tussen interne en uitbestede schoonmaakdiensten hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van uw bedrijf, budget, specifieke behoeften en de gewenste mate van controle. Voor kleine tot middelgrote bedrijven kan uitbesteden een kostenefficiënte en zorgeloze optie zijn, terwijl grotere ondernemingen wellicht de voorkeur geven aan de controle en integratie die interne schoonmaak biedt. Uiteindelijk moet uw keuze de algehele efficiëntie, kosten en werkomgeving van uw bedrijf optimaliseren.

  Daarbij willen we wel nog even herhalen dat dankzij onze gespecialiseerde en innovatieve AED Cleaning app u ook bij het uitbesteden van uw schoonmaakklus kunt rekenen op een volledige controle over de werkroosters en direct toezicht heeft over alles. Daarnaast zorgen we ook voor betrouwbaarheid en stabiliteit door kort op de bal te spelen bij ziektes en vakanties.